Voortuin

Voortuinen zijn vaak een ondergeschoven kindje, maar de voortuin bepaald het aanzicht van je huis en je loopt er zelf waarschijnlijk ook elke dag doorheen.

Voortuinen worden vaak vol gestort met grind (‘Monuta-tuin’) of gedowngrade tot een betegelde extra parkeerplaats. Al die verstening draagt bij aan de opwarming van de stad in de zomer en aan wateroverlast bij hoosbuien.

Veel mensen vinden een tuin vol grind lekker onderhoudsvrij, maar een tuin vol geplant met de juiste planten en met mulch is nauwelijks meer werk, maar staat toch een stuk leuker.

Met een goed plan is een groene onderhoudsvriendelijke voortuin voor iedereen weggelegd. Heb je nou hulp nodig bij het ontwerp en het beplantingsplan? De Groene Buitenkamer heeft een speciaal voortuinen tarief als je ook de achtertuin laat ontwerpen… Bel gerust.

Een paar tips voor de voortuin:

 

Honden en de voortuin

Een hegje aan de voorkant van je tuin is een uitnodiging aan alle honden in de buurt om er tegen aan te plassen. Die van mij weten dat dat niet mag, maar heel veel honden weten dat niet! Doornige of stekelige planten zoals rozen of berberis kunnen honden afschrikken om er tegenaan te plassen.

Maar er zijn ook planten die beter bestand zijn tegen hondenurine: Acanthus mollis, Salvia leucantha, Ajuga reptans, Euonymus japonicus, Viburnum plicatum, Osmanthus burkwoodii.

Maar strooien met witte peper schijnt ook goed te werken, heb ik alleen nog nooit geprobeerd.

Inkijk

Leibomen aan de voorste rand van je voortuin helpen tegen de inkijk van de eerste verdieping van de overburen.

Een hogere struik zorgt voor minder inkijk vanaf de straat. Als je die tactisch plaatst (1 persoon binnen zitten en de ander buiten met de plant schuiven) zit je binnen minder op de kijk.

Potten in de voortuin

Potten in de voortuin lijkt een goed idee, maar die zijn afhankelijk van voeding en water van jou (lees: werk). Dus kies liever voor een grote bak: bijvoorbeeld van mysteel.

Wintergroene voortuin

Zorg voor een portie wintergroene beplanting om de tuin ook interessant te houden in de winter. De meeste vaste planten zijn maar een half jaar mooi, de andere helft van het jaar wil je ook iets om naar te kijken.

Eyecatcher

Die eyecatcher kan van alles zijn: een boom met mooie bloesem, een kunstobject dat je mee hebt genomen van vakantie of een bijzondere ‘Victoriaanse’ bestrating.

Tegel eruit, plant erin Geveltuin
Voortuin met leibomen

Wil je nou hulp bij het ontwerpen van je voortuin?

Bel gerust met De Groene Buitenkamer: 06-41021808.

Deel het op social media