Een Japanse tuin

Een Japanse tuin is een prachtige manier om de natuur en rust in huis te brengen. Of je nu een kleine binnenplaats of een grote achtertuin hebt, er is altijd wel ruimte voor een Japanse tuin.

Er zijn verschillende stijlen van Japanse tuinen waaruit je kunt kiezen. Enkele van de meest voorkomende stijlen zijn:

Karensansui

Deze droge tuin wordt ook wel Zen-tuin genoemd. De grond van de droge tuin is meestal bedekt met fijn grind met daarin eilanden van groenblijvende planten of mos en grote stenen. Er is een ook een veranda of   overkapping om de kunnen mediteren of gewoon lekker te chillen.

Chaniwa

Deze tuin wordt ontworpen om te genieten van thee ceremonies. Een theetuin bevat allerlei bochten en daardoor kom je helemaal tot rust voordat je bij het theehuis/overkapping komt. De paden kunnen gemaakt zijn van stapstenen en langs de paden staan vaak een aantal stenen lantaarns.

Tsuboniwa

Dit is een kleine binnen tuin. Deze tuin kan bedoeld zijn als kijktuin, vanuit een huis of kantoor,  maar met stapstenen kan het ook als wandeltuin dienen.

Een Japanse tuin bestaat uit verschillende elementen, waaronder:

Water

Water wordt gezien als de reflectie van het leven en het fundamentele element van het menselijke bestaan. Het geluid van bewegend water kan een rustgevend element zijn in een tuin met veel omgevingsgeluid.

Rotsen

Dit zijn een van de belangrijkste componenten van een Japans tuinontwerp omdat ze staan voor het menselijke verlangen naar eeuwigheid en het trotseren van de elementen. Grotere rotsen vervullen de functie van kunst. Omdat dit vaak de zwaarste en meest beeldbepalende elementen zijn van de Japanse tuin is het handig om deze als eerste te plaatsen.

Planten en Bomen

Kies planten die passen bij de stijl van je tuin en de locatie. Niet woekerende bamboe (Fargesia) kan zowel in zon als in schaduw,

Japanse esdoorn zijn er in vele soorten: verschillende zomerbladkleur, herfstbladkleur, hoogte en  breedte.

Wintergroene azalea’s zorgen voor een enorme kleurexplosie in het voorjaar, samen met de Japanse sierkersbloesem (bijvoorbeeld Prunus serrulata ‘Kanzan’)

Bestrating

Bestrating kan worden gebruikt om verschillende paden en loopbruggen te creëren en kan worden gemaakt van steen, hout of (Japans) grind (2-5 mm). Afgronde platte stenen kunnen gebruikt worden als stapstenen.

Conclusie

Door de juiste elementen te kiezen en deze op de juiste manier te plaatsen creëer je een Japanse tuin die niet alleen mooi is om naar te kijken, maar ook rustgevend werkt.

 

Tegel eruit, plant erin Geveltuin
Kersenbloesem, prunus serrulata, Japanse tuin, roze bloesem boom
Tegel eruit, plant erin Geveltuin
Wil je nou hulp bij het ontwerpen van een Japanse tuin?

Bel gerust met De Groene Buitenkamer: 06-41021808.

Deel het op social media