Een droogte tolerante tuin
Ben je geïnteresseerd in het creëren van een prachtige tuin die bestand is tegen hitte en droogte? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze blogpost zal ik de ‘geheimen’ onthullen van het kiezen van planten die goed gedijen in droge omstandigheden.
Wat is een droogtetolerante tuin?
Een droogtetolerante tuin, ook een xeriscapetuin genoemd, is een tuinontwerp dat is aangepast aan droge en hete klimaten. Een duurzame benadering van tuinieren die minder afhankelijk is van irrigatie en waterbronnen. in plaats daarvan maakt een droogtetolerante tuin gebruik van planten die van nature goed gedijen in droge omstandigheden en weinig water nodig hebben om te overleven.
Voordelen van een droogtetolerante tuin
– Waterbesparing: een van de grootste voordelen van een droogtetolerante tuin is de aanzienlijke waterbesparing. Doordat deze tuinen minder water nodig hebben, kun je je waterverbruik drastisch verminderen. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar het kan ook je waterrekening verlagen.
– Lagere onderhoudskosten: Droogtetolerante tuinen vereisen over het algemeen minder onderhoud in vergelijking met traditionele tuinen. De planten die goed gedijen in droge omstandigheden hebben vaak minder behoefte aan snoeien, bemesten en maaien.
– Biodiversiteit bevorderen: Het creëren van een droogtetolerante tuin moedigt biodiversiteit aan. Door het gebruik van inheemse planten trek je verschillende soorten vogels, bijen en vlinders aan, die essentieel zijn voor het behoud van een gezond ecosysteem.
Nu je bekend bent met de voordelen van een droogtetolerante tuin, laten we eens kijken naar enkele plantensoorten die goed gedijen in droge omstandigheden. Droogte resistente planten hebben verschillende taktieken, bijvoorbeeld behaarde bladeren, kleine bladeren, diepe wortels of stengels die water vasthouden.
Hier zijn 10 planten die goed tegen droogte kunnen.
Hibiscus syriacus
Dit is de enige hibiscus die in Nederland geen winterbescherming nodig heeft. In het vroege voorjaar, als het niet meer vriest en voordat het blad uitloopt, kan de hibiscus in vorm gesnoeid worden. Als je hibiscus niet bloeit probeer dan wat kalk aan de aarde rond de hibiscus toe te voegen. Kalk heeft de hibiscus nodig om meststoffen op te nemen.
Lavendel
De lavendel bloeit van juli tot en met september en is een favoriet van bijen en vlinders. Bovendien heeft een lavendel een heerlijke geur die me direct terug brengt naar de Provence. Ik zie veel verhoutende lavendels. Je houdt lavendel het mooist als je in september de uitgebloeide aren afknipt en in maart de plant terug knipt tot een bolletje groen: dus boven het oude hout knippen. Dan loopt de lavendel weer fris uit en verhout de lavendel niet zo snel.
Buddelja
De buddleja is een echte vlindermagneet, dus daarom staat hij beter bekend als vlinderstruik. De buddleja komt in allerlei maten en kleuren voor, dus er is altijd wel een geschikte voor jouw tuin. Als je uitgebloeide bloemen wegknipt kan je de bloei verlengen. De vlinderstuik bloeit op nieuw hout, dus deze kan het het beste eind maart/begin april terug gesnoeid worden tot de hoogst gezonde knop (meestel 20/30 cm boven de grond). Geel blad betekent meestal dorst en weinig bloemen betekent dat je kalium aan de grond moet toevoegen.
Echinacea purpurea
Een echinacea gaat eerder dood door te veel water dan door te weinig. Zorg dus voor goede doorlatende grond, want te veel water aan zijn voeten in de winter kost je de plant. De uitgebloeide zaadhoofden zijn de hele winter nog mooi en de vogels (putters) vinden ze heerlijk, dus pas afknippen begin maart en dan loopt hij opnieuw weer uit.
Verbena bonariensis
Deze plant wordt soms 1.50m hoog! De plant doet het uitstekend op zonnige plekken en schrale grond. De verbena bloeit van juni tot september. Deze tweejarige plant (dit betekent dat hij het eerste jaar alleen blad produceert en het tweede jaar pas bloemen) zaait zichzelf flink uit, maar omdat hij andere planten niet verstikt is dat meestal geen probleem.
Sedum spectabile
Deze plant houdt niet van mesten en van niet te veel water, want dan gaat de plant liggen. Dus de sedum is heel geschikt voor een ouderhoudsarme droge tuin. De plant pas afknippen in het voorjaar, net voordat het nieuwe blad verschijnt. Ik ben fan van Sedum José Aubergine omdat de rode kleur van de bladeren diepte werking geeft aan een border.
Koeleria glauca
Droge grond heeft zijn voorkeur. Hij is in principe groenblijvend in de winter, maar als het loof wat lelijk geworden is kun je het allemaal tot 10 cm boven de grond afknippen. De koeleria zal dan snel weer opnieuw uitlopen. Hij lijkt wat op de festuca glauca.
Stipa tenuissima 'Ponytails'
De pluimen zijn de hele winter door mooi, maar in het voorjaar knip ik ze af tot 10 cm boven de grond. Het gras wuift sierlijk en combineert ook uitstekend met allerlei andere droogteminnende planten.
Cortaderia
In het voorjaar dit pampasgras terugknippen tot ongeveer 20 cm boven de grond (heggeschaar!). De cortaderia heeft liever 1 keer heel veel water dan elke dag een beetje. Hij houdt van grond met goede drainage. Als je de cortaderia bemest doe dit dan met stikstof arme mest. Jonge cortaderia’s kun het het beste beschermen tegen vorst door al het blad omhoog samen te binden en z’n voeten te bedekken met een goede laag tuinturf.
Nu je bekend met enkele plantensoorten voor een droogtetolerante tuin, zijn hier nog wat handige tips om je op weg te helpen.
- Gebruik Mulch! Mulch is een laag organisch materiaal dat je rond de planten legt om de grond vochtig te houden en onkruidgroei te verminderen. Mulch helpt ook bij het isoleren van de grond tegen extreme temperaturen en voorkomt dat het water te snel verdampt.
- Als je water geeft aan je droogtetolerante tuin, zorg er dan voor dat je dit efficiënt doet. Geef diep water aan de planten in plaats van oppervlakkig te sproeien. Dit moedigt de wortels aan om dieper te groeien en maakt de planten beter bestand tegen droge periodes. Sproei ook het liefst ’s avonds laat of ’s ochtends vroeg voordat de zon begint te schijnen.
- Een gezonde bodem is essentieel voor een droogtetolerante tuin. Voeg organisch materiaal, zoals compost, toe aan de grond om de bodemstructuur te verbetern en het vermogen om water vast te houden te vergroten. Dit helpt ook bij het stimuleren van het bodemleven, wat op zijn beurt de gezondheid van je planten bevordert.
Heb je nou hulp nodig bij het ontwerpen van je droogtetolerante tuin?
Bel gerust met De Groene Buitenkamer: 06-41021808.