Waarom bloembollen niet mogen ontbreken in jouw tuin

Een van de eenvoudigste manieren om kleur toe te voegen aan jouw tuin is door bloembollen te planten. Er zijn verschillende soorten bloembollen beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en bloeitijden. In dit artikel ga ik in op waarom bloembollen een plek verdienen in jouw tuin en geef ik tips over hoe en waar je ze het beste kunt planten.

 

Wanneer bloembollen planten?

De beste tijd om bloembollen te planten is in het najaar, wanneer de grond nog warm is. Dit geeft de bollen voldoende tijd om zich te vestigen voordat de winter aanbreekt. De meeste bloembollen worden in september of oktober geplant, maar omdat de winter steeds later begint kan je tegenwoordig zelfs in november nog planten.

Hoe bloembollen planten?

Het planten van bloembollen is niet moeilijk. Graaf een gat dat ongeveer twee of drie keer dieper is dan de hoogte van de bol. Leg de bol met de punt naar boven en bedek deze met grond. Geef vervolgens water en voilà! Jouw bloembol is geplant. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte laat tussen de bollen( de diameter van de bol als ruimte tot de volgende), zodat ze voldoende ruimte hebben om te groeien.

Welke bloembollen kiezen?

Er zijn zoveel verschillende soorten bloembollen om uit te kiezen! Kijk maar eens hier en hier.

Ik kies zelf altijd verwilderingsbollen. Dit betekent dat ze elk jaar terug komen, mits je het blad helemaal geel laat worden voordat je het afknipt. Narcissen en crocussen verwilderen eigenlijk altijd goed. Voor tulpjes die terugkomen kun je Clusiana, Kolpakowaskiana, Praestans en Turkestanica tulpen planten.

Bloembollen combineren met andere planten

Bloembollen kunnen goed worden gecombineerd met vaste planten. Plant de bloembollen in groepjes tussen de vaste planten. De bloembollen zorgen voor kleur in de tuin op een moment dat die vaste planten nog bezig zijn met blad te ontwikkelen.

Heesters zijn ook goed om te combineren met bloembollen. Plant de bloembollen onder de (bladverliezende) heesters en laat ze opkomen tussen de kale takken.

Bloembollen kunnen ook goed worden gecombineerd met bomen. Plant de bloembollen aan de voet van de boom. De bloembollen kunnen gebruik maken van het zonlicht omdat er nog geen blad aan de boom zit. Sneeuwklokjes zijn hier heel geschikt voor.

Voorjaarsbloeiers zijn een geweldige manier om de lente te verwelkomen in jouw tuin. Kies je voor verwilderingsbollen dan is het 1 keer planten en jaren lang plezier!

 

narcissen
Crocus bloembol verwilderen
Bloembol narcis
Bloembollen Sneeuwklokjes onder bomen
Paarse tulpen

Wil je nou hulp bij het ontwerpen van jouw tuin inclusief bloembollen?

Bel gerust met De Groene Buitenkamer: 06-41021808.

Deel het op social media