8 Tips voor een onderhoudsarme tuin

Een onderhoudsvrije tuin: minder werken meer genieten. Wat onderhoudsarm is, is voor iedereen natuurlijk anders, maar 1 ding is zeker een onderhoudsvrije tuin bestaat niet. Hooguit een onderhoudsvriendelijke tuin.Maar er zijn natuurlijk onderdelen van je tuin waar je op kunt letten om het jezelf makkelijk te maken en toch een ‘echte’ tuin te hebben.

Tip 1 Welke verharding en hoeveel?

Een tuin helemaal bestraten geeft niet ècht een tuin-gevoel. Het zorgt voor extra warmte in de zomer en een slechte afwatering in de winter.

Halfverharding zoals grind is gemakkelijk in onderhoud, je harkt alleen het oppervlakte los op plekken waar je niet vaak loopt, zodat daar geen onkruid komt.

Maar een stoel verschuiven op grind blijft lastig, dus een plek met verharding om een tafel, met stoelen, op te zetten blijft noodzakelijk. Kies dan voor een bestrating met bijvoorbeeld tegels uit de Geoceramica serie van MBI (tuinbestrating). Die hebben een toplaag die weinig last heeft van groene aanslag, alleen een keertje dweilen is vaak al genoeg.

Als je die tegels dan ook nog een keer voegt ben je ook af van dat vervelende klusje, namelijk onkruid wegkrabben tussen de bestrating. Op deze manier heb je in ieder geval al een onderhoudsarme bestrating in je tuin. Onderhoudsvrije tuin: minder werken meer genieten.

Tip 2 Zorg voor passende afwatering en beregening

Een afwateringsgoot naast een gevoegd terras is meestal wel noodzakelijk.  Op die manier kan het water van een groot oppervlak ergens heen zonder overlast te veroorzaken.

Als je het water van een garage- of schuurtjesdak opvangt in een ondergronds geplaatste regenton heb je in droge tijden altijd voldoende water om je tuin te besproeien door middel van bijvoorbeeld een drip-systeem of sproeisysteem.

De meeste bloemen aan planten houden niet van water op hun ‘bol’. Water geven aan de voet van een plant is altijd een betere keuze. 

Planten vinden het regenwater veel lekkerder dan ons drinkwater, dus dat is nog een voordeel van een regenton of ondergrondse regenwatertank. 

Niet meer sjouwen met gieters of tuinslangen, scheelt weer in het werk.

Tip 3 Beplantingskeuze

De juiste beplanting op de juiste plek zorgt voor een onderhoudsarme tuin.

Natuurlijk kunt je een boerenhortensia in de volle zon zetten, maar dan ben je wel veroordeeld tot extra water geven tijdens de zomer, anders ziet hij er wel erg zielig uit. Kies bijvoorbeeld prairie planten (bv. Echinacea)  die goed tegen droogte kunnen op zonnige plekken en planten die van nature in het bos voorkomen voor plekken in de schaduw. Grote groepen beplanting van hetzelfde soort levert ook minder werk op.

Tip 4 Kies voor duurzame producten

Een vlonder van hardhout of composiet materiaal gaat langer mee en heb je dus minder werk aan. Goedkoop is ook hier duurkoop. Als je elk jaar met beits aan de gang moet is dat niet bepaald onderhoudsvrij, bij duurzame producten hoeft dat niet.

Een onderhoudsvrije tuin betekent minder werken meer genieten.

Tip 5 Zorg voor onderbeplanting met bodembedekkers

De meeste struiken en zeker de groenblijvende struiken groeien langzamer. Als je dan je tuin op-de-groei hebt geplant houd je dus een stuk zwarte aarde over. En als onkruid nou iets lekker vindt dan is het zwarte aarde. Dus voor een onderhoudsvriendelijke tuin kies je voor onderbeplanting door middel van bodembedekkers van groenblijvende en bladverliezende heesters.

Tip 6 Kies geen gras of kies kunstgras

Een mooi grasveld is veel werk, niet alleen minstens 1 keer per week moet je het maaien in het hoogseizoen, maar ook verticuteren, bemesten, mos bestrijden, onkruidvrij houden enz. Daarnaast moet het ook beregend worden in tijden van droogte. Kortom zeker niet onderhoudsvrij een gazon.

Kunstgras heeft de laatste jaren veel progressie gemaakt met betrekking tot een realistische look. Als er een huisdier is dat gebruik maakt van het grasveld om zijn behoeften te doen zou ik het echter niet aanraden. Op den duur ga je het toch ruiken en sommige soorten kunstgras verkleuren erdoor.

Tip 7 Kies voor opsluitbanden

Opsluitbanden zorgen dat de bestrating niet verzakt en houdt het grind op zijn plaats.

Als je toch gras wilt, kies dan opsluitbanden langs je gras. Dan is gras afsteken en kantjes knippen ook een klus uit het verleden. Kan het wiel van je grasmaaier over het opsluitbandje rijden en kunnen de messen het werk doen bij het gras. Lekker onderhoudsvrij.

Tip 8 Kies geen sierpotten

Als er iets veel werk is dan is het potten met éénjarige zomerbloeiende planten. Elk jaar de aanschafprijs van aarde en planten. De verdamping van water in een pot ligt veel hoger dan in de volle grond dus je moet veel meer (handmatig) water geven. Je moet continu de uitgebloeide bloemetjes verwijderen en ze moeten 1 keer per week bemest worden voor een mooi resultaat.

Het lijkt zo onderhoudsvrij een geheel bestrate achtertuin met alleen maar potten, maar dat is het zeker niet.

Onderhoudsvrije tuin
Gieter met tuingereedschap Onderhoudsvrije tuin
Onderhoudsvrije tuin
Gieter met tuingereedschap Onderhoudsvrije tuin
Tuingereedschap aan de muur Onderhoudsvrije tuin

Wil je nu ook een zo onderhoudsarm mogelijke tuin? Neem contact met mij op voor een passend ontwerp met beplantingsplan voor jouw tuin? Bel me op voor een kennismakingsgesprek: 06-41021808

Deel het op social media