Kruidentuin aanleggen

Wij houden thuis allemaal ontzettend van lekker eten. En iets maken met pakjes of zakjes is echt not-done. Dat betekent zelf pesto maken, salade zonder bieslook bestaat niet en krieltjes uit de oven zonder rozemarijn worden als “karig” ervaren hier. ‘s Avonds een vers potje muntthee met een beetje door een vriend geslingerde honing is doodnormaal. In deze blog lees je hoe je een kruidentuin kunt aanleggen.

Een kruidentuin is voor ons thuis onmisbaar, en once you go fresh, you don’t go back. Dus bij ons nieuwe huis moest er al heel snel antwoord komen op de vraag: waar komt de kruidentuin?

Voorwaarden waar je aan moet denken bij het aanleggen van een kruidentuin:

De kruidentuin moet niet te ver lopen vanaf de keuken zijn, anders gebruik je hem niet. Dus heb jij ook last van LDS (Luie Dikzak Syndroom 🤣) plan dan een plekje zo dicht mogelijk bij de keuken.

Kruiden in potten houden gaat best (in de herfst neem ik van alles in een potje mee naar binnen), maar in de volle grond wel 10x beter!

De meeste kruiden komen uit een droog en warm klimaat, kruiden in de schaduw zijn niet blij. Met een flink aantal uren zon per dag zijn ze het gelukkigst.

De meeste kruiden houden van goed doorlatende grond. Hier in Brabant doen ze het uitstekend, maar bijvoorbeeld bij mijn moeder in Zeeland (zware blauwe klei, zelfs na 30 jaar elk jaar bodemverbeteraar) moet je eerst voor goed afwaterende grond zorgen (grit door de grond) willen ze de winter overleven.

Naambordjes voor kruiden

Heb je nou net als mijn grote puber zonen moeite met het uit elkaar houden van je kruiden dan kan je op allerlei creatieve manieren zorgen voor bordjes met de naam erop.

Mijn 92-jarige opa maakte voor mij 2 tuinen geleden prachtige hardhouten bordjes met de plantnaam daar in uitgegutst. Je begrijpt dat een sentimentele gek als ik die bordjes nooit weg zal doen en ondanks dat de mensen die koken in dit huis de kruiden prima uit elkaar kunnen houden staan er toch bordjes bij.

Welke kruiden zet ik in mijn kruidentuin?

Persoonlijke smaak is natuurlijk zeer bepalend voor je keuze. Wij thuis knippen vaak genoeg van de volgende kruiden om ze niet in bloei te laten schieten. Bloeiende kruiden zijn prachtig, je zou een gedeelte van de plantjes kunnen laten doorschieten voor de bloemen, maar omdat bloei ten koste gaat van de smaak voorkom ik dat door eventuele knoppen direct weg te plukken.

Onze kruidentuin bestaat uit:

  • Peterselie voor door de pasta aglio e olio
  • Bieslook voor door salades
  • Tijm voor door de pasta saus
  • Rozemarijn voor over de aardappeltjes uit de oven
  • Koriander voor over roerbak als het op je bord ligt
  • Oregano voor door de pasta saus
  • Basilicum voor over de pasta als het op je bord ligt
  • Munt als garnering van desserts en ‘s avonds voor de muntthee
  • Dille voor over de vis
  • Selderie voor door soepen

Alle planten komen in het voorjaar gewoon vanzelf weer op, alleen de koriander, basilicum en dille overleven bij mij nooit de winter. Dus koop ik in het voorjaar na de vorst een nieuw potje (gewoon bij de supermarkt) en die zet ik direct in de grond (niet eerst laten verpieteren om het aanrecht).
In het voorjaar fatsoeneer ik rigoureus de tijm en oregano, zodat ze niet sliertig of houterig worden.

Ben jij ook een foody? Dan is een kruidentuin zelfs als je niet van tuinieren houdt en zelfs als je geen tuin hebt echt een must.

Deel het op social media