Buxusmot in je tuin

Ja, ik zie ze nog steeds overal bij mij in de buurt. Van die zielige kaalgevreten buxushaagjes. Die Buxusmot in je tuin heeft flink huisgehouden de afgelopen jaren. Ik heb mijn mega buxusbollen ook 2 keer moeten behandelen, maar ik zal het snel afkloppen, ik heb ze dit jaar nog niet gezien in mijn tuin.

Buxus heg kaal door een buxusmot in je tuin: wat nu?

Zit jij nou ook met zo’n afgekloven heg te kijken dan kan je drie dingen doen:

De heg tot op 2 of 3 cm van de grond afknippen en kijken of er op die hoogte nog leven in zit (groene kern). Goed voeding geven en met wat geluk heb je je heggetje terug na een jaar of 3 / 4

Duurt dat je te lang en heb je het gehad met die buxus(mot) dan kan je natuurlijk een nieuwe alternatieve heg planten.

Als je toch aan de gang moet, waarom dan niet iets heel anders? Laat eens een ontwerp maken waarin je bestaande bestrating en mooiste planten zoveel mogelijk worden hergebruikt. Ik weet nog wel een leuk adresje😉

Alternatieven voor buxushaag

Kijk Taxus Baccata en Ilex Crenata had je zelf natuurlijk ook al bedacht. Deze twee zijn mooi strak te snoeien en geven een prachtig groen geraamte aan je tuin. Want een goed ontworpen t

Als het nou allemaal niet persé zo strak moet zijn, zijn er ook nog andere leuke alternatieven.

 

1. Berberis frikartii ‘Amstelveen’

Aan deze struik zitten venijnige doorns, wat bij sommige voortuinen geen slecht idee is. Minder aantrekkelijk voor honden om in te snuffelen (lees tegen aan te plassen) en katten kruipen ook niet graag door zo’n heg. In juni en september snoeien voor een strak resultaat. Deze struik houdt van zandgrond of in iedergeval lichtzure grond. Staan het liefst in zon of halfschaduw. Worden tot ongeveer 1 m hoog en zijn groenblijvend. In de lente kleine gele bloemen gevolgd door helder blauwe bessen in de herfst.

2. Euonymus (kardinaalsmuts) bijvoorbeeld Emerald ’n Gaiety

Geschikt voor lagere heggetjes. De bonte kardinaalsmuts wordt in de zon bonter dan in de schaduw. Deze soort is mooi groen met wit. Aan het eind van de winter snoeien en in het voorjaar goed bemesten.

3. Prunus lusitanica angustifolia (Portugese laurier)

Prachtig glanzend blad het hele jaar door. Groeit ongeveer 20 cm per jaar, dus ook geschikt voor iets hogere heggen. Eerste jaar na aanplant meestal wat vorst gevoelig, maar in het voorjaar de zwarte/bruine takjes wegsnoeien en voilà hij loopt gewoon weer uit. Eens per jaar snoeien is vaak genoeg. Niet te natte grond voor deze bij vlinders en vogels geliefde plant.

4. Lonicera nitida

Je zou denken, ja hoor ik ga zo’n gemeenteplant in mijn tuin zetten. Maar deze plant groeit redelijk snel waardoor je ze ook heel leuk in andere vormen kan snoeien dan een strakke heg: grillige vormen alsof het grote keien zijn zoals in Japanse tuinen. Wolkensnoei noemen ze dat. Maar hij is ook zeer geschikt voor een gewone strakke heg.

5. Sarcococca Winter Gem (Zoete Buxus)

Als laatste een plant die voldoet aan hetzelfde groenblijvende karakter als buxus, maar deze groeit losser. Snoeien is nauwelijks nodig, hij wordt 50-75 cm hoog.
Als grote pluspunt hebben ze bloemen op een moment dat er verder nog niet veel in bloei staat: al vanaf februari. Hij groeit in de zon en in de schaduw en in vrijwel elke grondsoort.

Wat ga jij doen aan die kaalgevreten buxsushaag?
Heb je geduld, ga je voor een alternatief of gooi je de boel helemaal om?

Deel het op social media